maandag 11 februari 2008

Santa Catarina


Begen van Schroeder, nabij Joinville, Santa Catarina, Brazilië

Zo, hehe, na twee lange dagen in het veld, varens te hebben verzameld, is het weer eens tijd voor een berichtje. Gisteren waren we in de staat Santa Catarina, waar we in de bossen rond Joinville hebben verzameld. Eeen heel eigenaardig gebied, want hier wordt vooral Duits gesproken, zien de mensen er behoorlijk Duits en Pools uit, en heb je plaatsnamen als Blumenau en Schroeder. In die laatste hebben we een paar hele mooie plekken gevonden, hoewel de bossen in Santa Catarina wel erg verstoord zijn. Er is hier een grote bevolkingsdruk: overal langs de wegen was gebouwd, of waren uitgestrekte bananen, rijst of eucalyptus-plantages, wat natuurlijk ons werk een beetje tegen zat.
Desalnbiettemin een paar goede soorten gevonden, en zelfs een Danaea, wat toch wel een opluchting was, want zaterdag waren we de hele dag in de bergen van de Serra do Mar van Paraná, zonder maar een spoor van Danaea. Wel had Samuli geluk want daar stikte het van de Lindsaea, waar hij aan werkt. Uitendelijk nog even een ijsje op het strand gegeten, want ze hebben hier prachtinge stranden! En toen weer twee uur in de auto terug naar het instituut op plantjes tussen kranten te persen. Het leven van een botanicus gaat meestal niet over rozen (tenzij die rozen bestudeert natuurlijk...)
Alles gaat verder prima, morgen weer een tripje naar Santa Catarina, dit maal naar het oude herbarium in Itajaí. Dat wordt ook weer een lange maar aangename dag!

Geen opmerkingen: